Anthi Psomiadou

Writer, Life Coach, Human Behaviour Researcher

  Αυτή την τρομερή τελειομανία που προσπαθούν να φυτέψουν μέσα μας από μικρή ηλικία, δεν την καταλαβαίνω. Επιπλέον, με θυμώνει πολύ. Όταν σ’ αυτή προστίθεται ο σπόρος για το κυνήγι της νίκης, τότε εξαγριώνομαι. Αν προσέξουμε, συνήθως είναι πολύ γλυκός και έμμεσος(ίσως ύπουλος ενίοτε) ο τρόπος με τον οποίο περνιούνται τα μηνύματα αυτά στα παιδιά. Ξεκινά με το σχολείο, όπου «ο Γιωργάκης έχει καλύτερο έλεγχο από σένα. Τι λιγότερο έχεις εσύ και δεν μπορείς να πάρεις ‘Α’ σε όλα τα μαθήματα;» και συνεχίζεται με έναν άλλο Γιωργάκη, Πέτρο, Ελένη που είναι απουσιολόγος ενώ εσύ δεν είσαι. Αυτά ακολουθούνται από τον «ξάδερφό σου που μπήκε στο Πανεπιστήμιο ενώ εσύ έμεινες απ’ έξω», «τον συνάδερφο που είναι ανώτερος από σένα στην ιεραρχία και πρέπει να τρέξεις να αναρριχηθείς κι εσύ» και το παραμυθάκι επεκτείνεται με «τους φίλους σου που έχουν παντρευτεί πριν από σένα και έχουν παιδιά, ενώ εσύ θα πεθάνεις μόνος κι άκληρος».

Αυτό το τρενάκι του διαρκούς ανταγωνισμού, συχνά σημαδεύει ανθρώπους για ολόκληρη την ζωή τους. Επικεντρώνονται στο να ξεπεράσουν τον τάδε ή τον δείνα ενώ κατ’ εμέ, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθούν να είναι καλύτεροι από τον προηγούμενο εαυτό τους. Ο στόχος είναι η πρόοδος, η προσωπική εξέλιξη, τα βήματα προς τα εμπρός, η ωρίμανση αντί απλώς για την πρόσθεση χρόνων στον αριθμό που δηλώνει κάθε φορά την ηλικία. Και τελικά, τι είναι επιτυχία και τι είναι νίκη; Αυτές οι λέξεις έχουν το ίδιο περιεχόμενο για όλους; Κι αν συγκεντρώνω όλες τις δυνάμεις μου για να προσπεράσω τους άλλους στον …αγώνα, πότε προλαβαίνω να ασχοληθώ με την προσωπική και εσωτερική μου εξέλιξη; Επίσης, το θέμα μας είναι το αποτέλεσμα ή το τι έχουμε διδαχθεί για εμάς και την ζωή στην διάρκεια της μάχης; Πάει ο Καβάφης και η αξία του ταξιδιού; Τα ξεχάσαμε;

Η διαδρομή, όσα μαθαίνουμε σε κάθε μάχη, σε κάθε προσπάθεια σε κάθε τομέα της ζωής μας, αυτό έχει αξία. Πολλές φορές (ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ) αυτός που έχει κερδίσει το έπαθλο, έχει γράψει πολύ λιγότερα πράγματα στο βιβλίο της εσωτερικής ανάπτυξης. Άλλοτε πάλι όχι. Κέρδισε κι αυτός πολλά. Αλλά, οι υπόλοιποι; Αυτοί που ίδρωσαν, πάλεψαν με τον εαυτό τους, αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια στον δρόμο προς τον στόχο αλλά τελικά δεν νίκησαν, είστε σίγουροι ότι είναι ηττημένοι; Μπορεί να μην νίκησαν κάποιον αλλά κέρδισαν πολλά. Βίωσαν πολλά, κατέκτησαν και ξεπέρασαν ακόμα περισσότερα και είναι άλλοι άνθρωποι πια. Ας τελειώνουμε λοιπόν με αυτή την καραμέλα του «the winner takes it all», γιατί συχνά δεν προσφέρει τίποτα άλλο από το να κλονίζει την πίστη στον εαυτό μας και να μας τυφλώνει, κρύβοντας όσα κατακτήσαμε.The winner doesn’t take it all.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 Μαρτίου 2015 by and tagged , , , .

Πλοήγηση

Κανόνες για σχολιασμό κειμένων του blog και χρήση της φόρμας επικοινωνίας

Ευπρόσδεκτος ο σχολιασμός κειμένων μου και οποιοδήποτε μήνυμα θα ήθελες να μου στείλεις, αρκεί αυτό που θες να εκφράσεις να μην είναι προσβλητικό,άσεμνο,χυδαίο και γενικώς, προϊόν μνησικακίας.Η αρνητική κριτική ή η διαφωνία για κάτι που γράφω, δεν εμπεριέχονται στον περιορισμό που αναφέρεται πιο πάνω.Μπορείς να τα εκφράσεις αρκεί να μην είναι αφορμή για προσωπική επίθεση άνευ λόγου και αιτίας ή λόγω εθισμού στην δημόσια αντιπαράθεση,φαινόμενο αρκετά συχνό στην εποχή μας. Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

«We shall not cease from exploration

And the end of all our exploring

will be to arrive where we started

and know the place for the first time»

                            T.S.Eliot

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι…

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου site χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα
Άρα, αν σ' αρέσει η γραφή, γράψε δικές σου σκέψεις με δικό σου τρόπο. Τα κείμενά μου δεν είναι προς κλοπή. Όχι επειδή τα θεωρώ αριστουργήματα.Απλώς,είναι δικά μου δημιουργήματα και δεν θα μου άρεσε να τα δω αλλού με υπογραφή άλλου. Ό,τι θεωρείς χρήσιμο και θες να το εντάξεις σε δικό σου γραπτό, το παίρνεις, αρκεί να αναφέρεις ότι το βρήκες εδώ και το έχει γράψει ...κάποια Ανθή Ψωμιάδου.