«Διαλέγοντας σύντροφο»

dialegontas-syntrofo

Ο συγγραφέας και ενδεχομένως το επιτελείο που επιμελήθηκε το βιβλίο, διάλεξαν να έχουν με μεγάλα γράμματα το «ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ» και με μικρότερα το «Ανακάλυψε τον τρόπο που σχετίζεσαι». Εγώ –με σεβασμό σ’ εκείνους αλλά με μια αδυναμία αυτοσυγκράτησης ως προς το να εκφραστώ ακριβώς όπως αισθάνομαι- θα πω πως το κίνητρο για να διαβάσει κάποιος το εν λόγω βιβλίο είναι αυτό που με την πρώτη ματιά αποτελεί το συμπλήρωμα του τίτλου και όχι το βασικό του θέμα. Συμβαίνει συχνά,  τα «μικρά γράμματα» να παίζουν σημαντικότερο ρόλο…

Ο συγγραφέας –Γιώργος Πιντέρης- είναι ψυχολόγος αλλά το κείμενό του απέχει πολύ από μια κουραστική ακαταλαβίστικη για τον μέσο όρο ανάλυση με ορολογίες, έννοιες και βαρύγδουπες εκφράσεις. Πρόκειται για μια ενίοτε διασκεδαστική (από άποψη τρόπου έκφρασης/γραφής)διαδρομή που προσφέρει ταυτόχρονα σοβαρές και χρήσιμες πληροφορίες για τον ανθρώπινο ψυχισμό, μέσα από απλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Η πρόθεση του συγγραφέα είναι εμφανέστατη. Δεν σκοπεύει να διδάξει τους αναγνώστες έναν μαγικό τρόπο να διαλέγουν σύντροφο ή μια φοβερή μέθοδο να κάνουν πάντα τις πιο σωστές κινήσεις στις σχέσεις τους αλλά επιθυμεί(και νομίζω το καταφέρνει) να τους παροτρύνει να προβούν σε αυτοπαρατήρηση και σε συνδυασμό με στοιχεία από το πώς λειτουργεί ο εσωτερικός μηχανισμός τους, να είναι σε θέση να αντιληφθούν μόνοι τους ποια –ίδια ενδεχομένως πάντα- μονοπάτια ακολουθούν ως προς την επιλογή συντρόφου και την συμπεριφορά στην διάρκεια των σχέσεών τους. Με αυτό τον τρόπο, ο αναγνώστης βοηθιέται ώστε να ανακαλύψει ποια βιώματα, ποιες πεποιθήσεις, ποιοι παράγοντες τον ωθούν να επαναλαμβάνει μοτίβα που οδηγούν σε αδιέξοδα και κυρίως, που δεν τον αφήνουν να ευχαριστηθεί και να δομήσει σχέσεις που τον γεμίζουν. Ο τρόπος αυτός, προσφέρει και κάτι ακόμα εκτός από χρήσιμα συμπεράσματα. Δίνει στον αναγνώστη την ικανοποίηση ότι κάτι έψαξε ο ίδιος στον εαυτό του με την βοήθεια αυτού του βιβλίου και κατέληξε σε λύσεις και δεν του δόθηκε έτοιμη μία μέθοδος σαν μαγικό χάπι θεραπείας από κάποιον που κατέχει την απόλυτη γνώση! Σε αυτό συμβάλλει θετικά και το γεγονός πως ο κύριος Πιντέρης, «ακουμπά» ανοιχτά πάνω στο τραπέζι τα δεδομένα των δικών του σχέσεων παράλληλα με τις «ασκήσεις» που προτείνει κι έτσι, ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι ταυτίζεται μαζί του ή ότι ο γράφων μπορεί να τον νιώσει, να τον καταλάβει. Μηδενίζεται δηλαδή η απόσταση που συχνά νιώθει κάποιος διαβάζοντας μια στείρα ανάλυση ή πρόταση για αυτό-βοήθεια ή προσωπική ανάπτυξη ή …αυτο-ψυχανάλυση.

Επανερχόμενη λοιπόν στο αρχικό μου σχόλιο, δεν προτείνω το βιβλίο για να το διαβάσετε και να μάθετε να διαλέγετε σύντροφο αλλά για να ανακαλύψετε(…να συνειδητοποιήσετε) ποιος είναι στ’ αλήθεια ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόσασταν ως τώρα. Αυτό θα φέρει αποκαλύψεις πολύ χρήσιμες που, φυσικά, στο επόμενό σας βήμα –αν τις αξιοποιήσετε- θα συμβάλλουν στο να επιλέξετε αλλιώς σύντροφο ή στο να ανανεώσετε με κάποια στοιχεία την ήδη υπάρχουσα σχέση σας.

Δημοσιεύτηκε από τον psomiadouanthi

Writing, Life coaching & Counceling, Criminology, and more. But I simply do these, I am not these. I just am.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Διαλέγοντας σύντροφο»

  1. Το είχα δανειστεί και αφού το διάβασα,το επέστρεψα αλλά το παρήγγειλα γιατί όταν μ’ αρέσει τόσο ένα βιβλίο,θέλω να το έχω για να ανατρέξω μετά σε σημεία του και να τα ξαναδω.Οπότε,το περιμένουμε!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: