Πολύπλοκη απλότητα

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πει πως «η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα». Λοιπόν, φίλε Τσάρλι, μάλλον έχεις δίκιο. Οι πρωτοπόροι στην εξέλιξη της τεχνολογίας, δημιουργούν συνέχεια νέα προϊόντα, συσκευές, εφαρμογές με τις οποίες –όπως ισχυρίζονται μετά διαφημίζοντάς τες- στοχεύουν στο να απλοποιήσουν την ζωή μας. Λυπάμαι αλλά έχω την αίσθηση πως από τότε που η τεχνολογία βάλθηκε να μας γεμίσει με «έξυπνα» αντικείμενα, εμείς γινόμαστε ολοένα και πιο «χαζοί».

Image result for consumerism

 

Έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα gadgets που τα φοράμε στο χέρι και μετρούν πόσα βήματα κάναμε στην διάρκεια της ημέρας, έξυπνος τρόπος φόρτισης, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που την έχεις μαζί σου εκτός σπιτιού (ενώ έχεις φορτωθεί κι άλλη έγνοια, δηλαδή να έχεις φορτίσει πρώτα την έξυπνη επαναφορτιζόμενη συσκευή φόρτισης!!!) και πολλά άλλα. Τον περασμένο Αύγουστο, διάβασα στην εφημερίδα για το “smart tattoo”. Πού έγκειται η εξυπνάδα του; Στο ότι όποια στιγμή θελήσεις, μετατρέπεται σε οθόνη αφής!! Χθες τα μάτια μου γούρλωσαν για μία ακόμα φορά λόγω ενός άρθρου περί του νέου έξυπνου ψυγείου.  Παρακαλώ, θαυμάστε τις δυνατότητές του:

“Το νέο «Family Hub» ψυγείο είναι εξοπλισμένο με μια οθόνη 21.5 ιντσών, 1080p και κάμερες στο εσωτερικό για να βλέπετε τι έχετε μέσα.

Μέσω ενός smartphone app μπορείτε να δείτε τι έχετε μέσα στο ψυγείο σας όταν για παράδειγμα έχετε βγει για ψώνια και δεν ξέρετε τι σας λείπει.

Επιπλέον, το ψυγείο θα σας ειδοποιεί όταν πρέπει να αγοράσετε online συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία τελειώνουν, θα σας ειδοποιεί όταν κάτι είναι σε έκπτωση και θα μπορείτε να το παραγγέλνετε εκείνη τη στιγμή (τουλάχιστον στην Κορέα). Η τεράστια οθόνη του προβάλλει ιστοσελίδες, συνταγές, την εσωτερική θερμοκρασία, το επίπεδο υγρασίας αλλά και την εσωτερική εικόνα του ψυγείου. Τρέχει διάφορες εφαρμογές όπως ημερολόγιο, καιρό, ραδιόφωνο.

Τέλος, μπορείτε να αφήνετε διάφορα «σημειώματα» στην οθόνη για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας”. (πηγή: http://techblog.gr)

Image result for smart refrigerator 2016

Ίσως αυτή η περιγραφή να εντυπωσιάζει κάποιους και να βιάζονται να θαυμάσουν το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ο ανθρώπινος νους. Σ’ εμένα γεννάται θλίψη και μια αίσθηση ότι γινόμαστε όλο και πιο δέσμιοι μιας αέναης διαδικασίας προσθήκης νέων αντικειμένων, διαδικασιών και εξοπλισμών στην ζωή μας που κατά βάση προσθέτουν νέα χρέη, μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης και επισκευής τους και πολλή αγωνία διατήρησης αυτού του δήθεν ανώτερου βιοτικού επιπέδου που αντιπροσωπεύουν. Το πραγματικά έξυπνο από την πλευρά του ακούραστου συστήματος παραγωγής υπερκατανάλωσης, είναι ότι αρχικά όλα αυτά είναι ακριβά (για να αισθάνεται «λίγος» και «φτωχός» όποιος δεν μπορεί να τα κατέχει) ενώ στην συνέχεια γίνονται προσιτά σε όλους (με μια εφημερίδα, πάρε δώρο και κουπόνι έκπτωσης 50% για το έξυπνο ψυγείο!). Έγινε με τους Η/Υ, τα laptop, τα Smartphone, τα tablet, τα πλυντήρια, τις επίπεδες οθόνες και πολλά άλλα. Δημιουργείται η αίσθηση στο ευρύ κοινό λοιπόν, ότι είναι πολύ «in», σαν τους άλλους – τους λίγους και εκλεκτούς που μπορούσαν να αποκτήσουν το εκάστοτε αντικείμενο όσο ήταν φρέσκο στην αγορά.  Με τον τρόπο αυτό, αισθάνεται ο μέχρι πρότινος πτωχός πλην τίμιος καταναλωτής πως δεν είναι έξω από το παιχνίδι πια και έτσι, πιασμένος στην φάκα, διαιωνίζει την εξάρτησή του περιμένοντας για το νέο τυράκι που θα του ρίξουν λίγο καιρό αργότερα.

Image result for victim of consumerism

 

Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη την οικονομική πτυχή του θέματος, μεγάλη σημασία έχει και ο προβληματισμός για την ψυχολογική του πλευρά. Κάθε φορά που προσθέτω κάτι στην ζωή μου, αυτό συνοδεύεται και από διάφορα άλλα που πρέπει να διαχειριστώ για να το έχω. Όλα έχουν κέρδος και κόστος. Αν γίνεις μέλος στην τάδε ομάδα ή on line  κοινότητα που έχει χτιστεί γύρω από μία εφαρμογή  και «κατεβάσεις» το εν λόγω application που σε βοηθά για παράδειγμα να διαλέγεις σωστά τι τρως και αποτελεί τον ιντερνετικό σου σύμβουλο καθημερινά, τότε παίρνεις πακέτο και τις συνεχείς ενημερώσεις από καθετί που κάθε μέλος έγραψε, πρότεινε, σχολίασε. Κι αν βάλεις στο αθόρυβο τις ειδοποιήσεις από εκεί, πάλι θα έρθει η ώρα που θα τις διαβάσεις. Εγκαθιστώντας το skype στο laptop για να εξυπηρετήσεις την ανάγκη οπτικής επαφής με πρόσωπα που ζουν μακριά σου, έχεις μαζί να επενδύσεις χρόνο και ενέργεια κάθε φορά που κάτι «κολλάει» ή όταν ξεχνάς το password και πρέπει να ακολουθήσεις όλη την διαδικασία ανάκτησής του. Μετά, σκέφτεσαι ότι εφόσον είναι χρήσιμο, καλό είναι να το εγκαταστήσεις και στο κινητό. Ομοίως με viber, whatsapp και άλλα. Και η λίστα εμπλουτίζεται συνέχεια.

Image result for technology addiction

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι δεν πρέπει να αποκτούμε τίποτα ή δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να μην έχουμε και να διαχειριστούμε τα άλλα που συνοδεύουν καθετί. Απλώς, νιώθω πως καθένα από αυτά, μας δεσμεύει μια ποσότητα ενέργειας, μέρος της οποίας θα διοχετευόταν κάπου αλλού, μειώνοντας ενδεχομένως το υπερφορτωμένο πρόγραμμα.

Αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα πριν εισάγουμε στην ζωή μας κάτι ακόμα από όλα αυτά τα τόόόόσο «εξυπηρετικά», αν επιλέξουμε συνειδητά ποια μας χρειάζονται και ποια τα αποκτήσαμε μόνο γιατί ήταν μόδα ή από κεκτημένη ταχύτητα, τότε η δραστηριότητά μας θα μοιράζεται σε λιγότερα μα πιο χρήσιμα. Υπάρχουν επίσης πολλές πιθανότητες να εξοικονομήσουμε χρόνο. Αλήθεια, αν υπήρχε δίπλα σας μόνιμα ένα αόρατο χρονόμετρο που θα μετρούσε μόνο τα λεπτά που ασχολείστε με τα «παρελκόμενα» των συσκευών, αντικειμένων, εφαρμογών που χρησιμοποιείτε, τι άθροισμα ωρών θα έβγαινε στο τέλος; Τον αξίζουν  όλο αυτόν τον χρόνο ή θα γίνονταν μια χαρά οι δουλειές και οι επικοινωνίες σας και με λιγότερο;

Image result for technology addiction

Δεν με ενδιαφέρει αν θα χαρακτηριστώ αναχρονιστική αλλά είναι ολοφάνερο κατ’ εμέ πως γίνεται μια προσπάθεια να στρέφεται ο άνθρωπος περισσότερο σε εξωτερικούς παράγοντες, για να μην του απομένει ώρα και αντοχή να «κοιτάξει» μέσα του. Απασχολείται περισσότερο με αυτά που έχουν λιγότερη σημασία, χωρίς να μπορεί –εξαντλημένος πια- να δει με ψυχραιμία τον εσωτερικό του κόσμο. Ως συνέπεια αυτού, μη έχοντας ουσιαστική επαφή με τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν εντός του, δεν μοχθεί ούτε για την καλύτερη διαχείριση των σχέσεων που δημιουργεί. Αποξένωση, έλλειψη αληθινής επικοινωνίας, τραγικά μεγάλη συχνότητα διαζυγίων, υστερικές συμπεριφορές γονέων με αποδέκτες τα παιδιά. Και όλοι ψάχνουν την ευτυχία. Πού; Έξω από τους εαυτούς τους!

bttrfly2

Αφού η τεχνολογία κοπιάζει τόσο για την απλοποίηση της καθημερινότητάς μας, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο σαστισμένος, πιο μπερδεμένος, πιο αγχωμένος και πιο αποπροσανατολισμένος από ποτέ; Εφόσον η χρήση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (που προάγουν την επικοινωνία) είναι σε έξαρση, γιατί είμαστε τόσο αποξενωμένοι;

Δημοσιεύτηκε από τον psomiadouanthi

Writing, Life coaching & Counceling, Criminology, and more. But I simply do these, I am not these. I just am.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: