Εντάξει, στην φωτογραφία αυτοαποκαλούμαι Νέος Υπουργός Μαγείας, αλλά κατά βάθος, έχω και σοβαρές πλευρές στον χαρακτήρα μου.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που επειδή ξέρουν ότι διαβάζω πολύ και ότι συχνά αυτά που μελετώ μπορούν να θεωρηθούν «βαριά» βιβλία, εκπλήσσονται με την αγάπη που τρέφω για τα «παιδιά» της φαντασίας της J.K. Rowling. Δεν ξέρω για ποιο λόγο υποτιμούν τα δημιουργήματα αυτά αλλά τούτο είναι δικό τους θέμα για να λύσουν. Όλος αυτός ο κόσμος που αναδύεται όταν ακούσει κάποιος το ονοματεπώνυμο Harry Potter, είναι για μένα ένα λογοτεχνικό –πρωτίστως και μετά κινηματογραφικό- δημιούργημα που  έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από εντυπωσιασμό και ελκυστικό μυστήριο. Η τόσο μελετημένη, προσεγμένη και εμφανέστατα με αγάπη φτιαγμένη κοινωνία που γεννήθηκε στο μυαλό της Rowling, περικλείει και αρκετά μηνύματα – διδάγματα τολμώ να πω- που διόλου ευκαταφρόνητα δεν τα θεωρώ.

images

 

Θυμάμαι την εποχή που η Εκκλησία είχε στρέψει την ενίοτε πολεμοχαρή της διάθεση στις ταινίες και τα βιβλία του Harry Potter, με την συνομωσιολογική μανία να βρίσκεται σε έξαρση και τις αναφορές περί σατανισμού, καταστροφής της νεολαίας και επέλασης του καταστροφικού χαριποτερισμού να περισσεύουν. Αναρίθμητα άρθρα ή blog posts έριχναν τα βέλη τους στο «καινούριο  όπλο του νεοταξισμού» -όπως κάποιοι ανέφεραν- που ήρθε για να διαφθείρει τις παιδικές ψυχές και να τις σπρώξει γλυκά στην αγκαλιά του Σατανά! Τα όποια καλλιτεχνικά δημιουργήματα όμως, δεν μπορούν να περνάνε από εκατό φίλτρα (είτε της Εκκλησίας είτε άλλα). Είναι προϊόντα δημιουργικών μυαλών της τέχνης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν παρουσιάζονται ως εκπαιδευτικά εργαλεία ή ως τρόποι διαπαιδαγώγησης. Το πώς θα επηρεάσουν τον εκάστοτε θεατή κάθε ηλικίας, είναι κάτι που έχει σχέση με την δική του παιδεία, τα κριτήρια που έχει αναπτύξει, το ποια είναι η υπόλοιπη δουλειά που γίνεται στο σπίτι (όταν πρόκειται για παιδιά), ώστε να αποκτήσει κριτική σκέψη και να ξέρει σε ποιο βαθμό θα αφήσει να ασκηθεί επιρροή πάνω του. Αν βάλω τον δίχρονο γιο μου (καθόλου κατάλληλη ηλικία για να γνωρίσει τον Ποτερόκοσμο) να δει ταινία του Harry Potter, έχω ευθύνη εγώ για όσα θα τον επηρεάσουν αρνητικά. Δεν φταίει η Rowling! Με το σκεπτικό αυτό, θα πρέπει και ο κακός ο λύκος να καταργηθεί από τις διηγήσεις παραμυθιών γιατί κι εκείνος λερωμένη την έχει την φωλιά του! Πήγε κι έφαγε την γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας! Το ζήτημα είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, να υπάρχει αληθινή επικοινωνία μεταξύ μας, να συζητάμε μαζί τους αυτά που διαβάζουν ή βλέπουν, να τους δίνουμε πρόσβαση μόνο σε αυτά που ταιριάζουν στην ηλικία τους και να παρακολουθούμε γενικώς την συμπεριφορά τους, ώστε αν δούμε κάτι περίεργο, να ψάξουμε με συζήτηση από πού άντλησαν την εκάστοτε συμπεριφορά.

hp-harry-potter-34313596-500-386

 

Πίσω στον Χάρι λοιπόν, σκέφτομαι πόσο αναδεικνύεται η δύναμη της αληθινής φιλίας στα βιβλία και κατ’ επέκταση στις ταινίες των οποίων είναι  κεντρικός ήρωας. Ο βαθμός στον οποίο προβάλλεται η σημασία της αγάπης, είναι επίσης αξιοπρόσεκτος.  Η έννοια της ομαδικότητας είναι κάτι άλλο που σαφέστατα κυριαρχεί. Η ισχύς εν τη ενώσει. Το bullying και αυτά που έχεις πιθανότατα να αντιμετωπίσεις, οι έννοιες του καλού και του κακού,  ο καταλυτικός ρόλος που παίζει η έλλειψη γονέων στην ζωή ενός παιδιού είναι πράγματα που συναντά επίσης κάποιος στην ζωή του πρωταγωνιστή. Το «βάρος» του να είσαι πολύ γνωστός για κάποιον λόγο, η έννοια της απώλειας, του θανάτου και η απαραίτητη αναζήτηση που πρέπει να κάνεις μέσα σου για να τα διαχειριστείς.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, με κάνουν να αγαπώ την ιστορία που έπλασε η Rowling, η οποία –παρεμπιπτόντως- δε νομίζω ότι επικεντρώνεται μόνο στην εξέλιξη της υπόθεσης στα γραπτά της, αλλά φαίνεται να δουλεύει πολύ και πάνω στον τρόπο έκφρασης και γραφής της. Ένα από τα δυνατά της σημεία δε, είναι το γεγονός πως κάτι που ο αναγνώστης διαβάζει π.χ. στο δεύτερο βιβλίο, μια ασήμαντη φαινομενικά περιγραφή, το πέρασμα ή το κοίταγμα κάποιου, το συναντά σε επόμενο βιβλίο ως σημείο που είχε πολύ μεγάλη σημασία στην υπόθεση. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς το καταφέρνει αυτό αλλά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα …χαριποτερικά της βιβλία. Επίσης, συμφωνώ απόλυτα μαζί της και σε κάτι άλλο:

1930746_527094620795816_2103165222331344762_n

Και τώρα αποχωρώ. Η μέρα έχει συνέχεια και το πρόγραμμα είναι γεμάτο.  Να, εδώ ας πούμε, ένας διακτινισμός για να γλυτώσεις χρόνο από την μετακίνηση, θα ήταν ό,τι χρειαζόμουν. Να ρίχνω για παράδειγμα κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι λίγη μαγική σκόνη λέγοντας «Σχολείο Χρηστάκου» και να είμαι αυτομάτως έξω από το Νηπιαγωγείο για να πάω ή να πάρω τον γιόκα μου. Ε, τι να κάνουμε, θα περιοριστούμε σε άλλη –με την μεταφορική έννοια- μαγεία που ζούμε μαζί του και οι κυριολεκτικές μετακινήσεις ας παραμείνουν αναγκαστικά πιο …ρεαλιστικές. 🙂

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε από

Η Ανθή μεγάλωσε διατυμπανίζοντας πως θα γίνει ηθοποιός. Δεν έγινε. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και συνεχίζει να αγαπάει το θέατρο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά,στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Εργάζεται από τα 16 και είναι περήφανη γι’ αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με ανάπτυξη, διαχείριση& συντονισμό δικτύου πωλητών στον κλάδο της υγιεινής διατροφής, στα πλαίσια της επιχείρησης που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της. Μετά από την διετή φοίτηση(ως μέρος των προγραμμάτων διά βίου μάθησης) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την απόκτηση πιστοποίησης στην Συμβουλευτική & το Life Coaching, συνεχίζει σχετικές σπουδές με κατεύθυνση το Life Coaching στην Coaching Evolution Academy Int’l. Έχει ιδρύσει και συν-διευθύνει την εταιρεία Euphoria&Spirit που δραστηριοποιείται στο τρίπτυχο Ευεξία-Πολιτισμός-Προσωπική Ανάπτυξη. Εκεί συνδυάζει τους τρεις αυτούς τομείς που αγαπά και ενώνει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Από μικρή απολάμβανε την ενασχόληση με την γραφή αλλά δεν σχεδίαζε να οδηγήσει τα γραπτά της μπροστά στα μάτια άλλων.Τελικά το έκανε. Εδώ και αρκετά χρόνια εκφράζεται γραπτώς μέσα από το blog της και γράφει διηγήματα.Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2015. Το 2017 εκδόθηκε το ebook της με τίτλο «MLM Business,Organizing tips & more»,γραμμένο στα Αγγλικά για να διατεθεί από την πλατφόρμα Amazon. Έχει προσέξει πως αυτά που δηλώνει φωναχτά πως θα κάνει, παίρνουν συνέχεια παράταση, ενώ εκείνα που τελικά κατορθώνει να ολοκληρώσει, είναι αυτά που δουλεύει ήρεμα και αθόρυβα. Είναι παντρεμένη και μαμά. Είναι 35 ετών. Συχνά αισθάνεται μεγαλύτερη.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s