«Surviv-άκια» με το ζόρι…

Ιδού λοιπόν, μπροστά στα μάτια μου, το τέταρτο κρούσμα μιας «παράγουμε surviv-άκια»  νοοτροπίας/νέας τάσης που έχω εντοπίσει εντός των τελευταίων μηνών. Είναι γνωστό πια σε όσους διαβάζουν το blog μου ότι είμαι ξεκάθαρα αντίθετη στην υποδούλωση των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας στην μανιώδη χρήση του διαδικτύου, στην εξάρτηση από την αυτοπροβολή στο facebook και στην κατάποση κουτόχορτου και τηλε-σκουπιδιών που μας προσφέρονται απλόχερα. Τέτοια ξεσπάσματά μου μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ. Εναντιώνομαι στην κατάχρηση του ίντερνετ και της άνευ περιεχομένου, σάπιας τηλε-τροφής. Όχι στην χρήση. Όχι στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την συνειδητοποίηση του τι παρακολουθώ στην τηλεόραση και πόσα από αυτά «τρώω». Μόνο στην εμμονή και στην άβουλη, χωρίς κριτική σκέψη πορεία προς το κουδούνι που κάθε …τσοπάνης της τηλεόρασης ή του παγκόσμιου συστήματος παραγωγής ανόητων καταναλωτών μας χτυπά. Με αυτό διαφωνώ. Βλέπω όμως ότι, όχι μόνο δεν αντιστεκόμαστε σε αυτό, αλλά θέλουμε να σπρώξουμε και τα παιδιά μας να κολυμπήσουν στα ίδια λιμνάζοντα νερά, αντί να τους δώσουμε μια βάρκα να πάνε σε πελάγη ανοιχτά και να ανακαλύψουν νέους δρόμους!

Πριν από δύο μήνες βρέθηκα σε εκδήλωση σχολείου, όπου θα διεξάγονταν διάφορα παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες, happenings και γενικώς, ευχάριστες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια, είχαν τον τίτλο «SURVIVOR», σε μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης και διαχωρισμού τους από άλλα. (Δεν μπορούσε δηλαδή το παιχνίδι να λέγεται «υπερπήδηση εμποδίων» όπως κάποτε αλλά λεγόταν «πρώτο αγώνισμα SURVIVOR»!) Στην διάρκεια αρκετών δραστηριοτήτων, πολλοί ενήλικες συμμετέχοντες, έλεγαν «εγώ θα κάνω την Λάουρα», «εγώ θα είμαι ο Τάδε»(παίκτης του survivor. Δεν θυμάμαι όνομα τώρα). Αργότερα, τις ίδιες ατάκες επανέλαβαν και παιδιά(διότι συνήθως, κάνουν ό,τι βλέπουν).

parenting1

 

Το δεύτερο κρούσμα το συνάντησα σε μια παιδική χαρά όπου ένα παιδάκι προσπαθούσε να πει στον γιο μου να παίξουν survivor(ο δικός μου δεν είχε ιδέα τι είναι αυτό). Είναι φορές που έχει παίξει παιχνίδια στα οποία στόχος είναι να αντέξεις μια διαδρομή, ένα άλμα ή κάτι άλλο και μοιάζουν …σκληροτράχηλα και περιπετειώδη, απλώς, δεν ονομάζονταν «SURVIVOR» ως τώρα. Δεν είχε εξαπλωθεί  ακόμα η Αυτοκρατορία του Ντάνου(τώρα θυμήθηκα άλλο όνομα) προφανώς!

Το τρίτο περιστατικό μου το διηγήθηκε ο σύζυγός μου που –έχοντας πάει με τον γιο μας για μπάνιο σε κάποια παραλία της Αίγινας-, άκουσε ένα παιδί να λέει στον μπαμπά του ότι θα βουτήξει στο νερό «αλά Ντάνος», μιμούμενος την βουτιά του εν λόγω παίκτη.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα (και συγκεκριμένα στην προηγούμενη Παρασκευή) και στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού μας από το οποίο έβγαλα αυτό :

 

20171029_080359.jpg

 

Και ρωτώ. Γιατί; Γιατί τόση κάψα να επιβάλλετε αυτό τον τίτλο και μάλιστα σε εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να προσελκύσουν παιδιά; Δηλαδή, αν γράφατε «τσουβαλομαραθώνιος, αγώνες μπλα μπλα, εμπόδια και άλλα», δεν θα ήταν ελκυστικό το event σας; Εγώ πιστεύω πως για τα παιδιά θα ήταν, απλώς εσείς θέλετε να τσιγκλίσετε το μάτι του γονέα, να δει εκείνος έναν οικείο τίτλο και να πάρει το παιδί από το χέρι για να έρθει. Δεν νομίζω ότι αν δεν υπήρχε η αναφορά «Παιχνίδια survivor» , δεν θα έβρισκαν τα παιδιά ενδιαφέρον στο να σας επισκεφτούν.  Κι αν κάποια θα είχαν πρόβλημα με αυτό, θα ήταν μάλλον εκείνα που οι γονείς τους τα βοήθησαν (ή δεν τα εμπόδισαν) να ηρωοποιήσουν τον κάθε Ντάνο που πήγε να πεινάσει, να διψάσει, να καεί, να δεινοπαθήσει για τους δικούς του λόγους στα πλαίσια ενός παιχνιδιού. Εντάξει, το παρακολουθούσατε. Κανένα πρόβλημα. Δικαίωμά σας. Όλα χρειάζονται και σέβομαι τις επιλογές αυτές. Είναι ανάγκη όμως ελλείψει άλλων προσώπων να ταυτιστείτε ή να εμπνευστείτε, να βάλετε και των παιδιών το πόδι σε αυτή την φάκα; Μήπως μπορούμε να τα εμπνεύσουμε να ακολουθήσουν άλλο μονοπάτι;

 

download

Ξέρω τι μπορεί να σκέπτεστε. Και ποια είσαι εσύ κυρία μου που θα μας πεις τι να κάνουμε με τα παιδιά μας; Εσύ είσαι τέλεια; Oχι! Ούτε τέλεια είμαι ούτε επικρίνω τις συμπεριφορές που ανέφερα με διάθεση να κουνήσω το δάχτυλο. Μια κραυγή βγάζω, μια επιθυμία να αγκαλιάσω τους γονείς έχω και να τους πω Έλα να παλέψουμε μαζί να μην υποδουλώσουμε τα παιδιά μας σε αυτούς που θέλουν να τα κάνουν πρόβατα! Έλα να ενωθούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, να τα βοηθήσουμε να μην εγκλωβιστούν, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να κάνουν αναζητήσεις, να φτιάχνουν δικά τους πρότυπα, να πετάνε ψηλά γιατί αυτό ταιριάζει στην ηλικία τους! Έλα να αντισταθούμε σε τούτο το κύμα επιβολής βλακείας που μας θέλει αδρανείς, μη αντιστεκόμενους, μη σκεπτόμενους και δεχόμενους ό,τι εξυπηρετεί συγκεκριμένους λίγους. Πιάσε το χέρι μου και πάμε μαζί με τα παιδιά έξω από την αποχαύνωση, μέσα στην ζώνη έμπνευσης για δημιουργία δυνατών, ελεύθερων και ανεξάρτητων μυαλών και προσωπικοτήτων. Πώς αλλιώς θα πάμε μπροστά στ’ αλήθεια και όχι μόνο ημερολογιακά;

Πώς;

Δημοσιεύθηκε από

Η Ανθή μεγάλωσε διατυμπανίζοντας πως θα γίνει ηθοποιός. Δεν έγινε. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και συνεχίζει να αγαπάει το θέατρο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά,στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Εργάζεται από τα 16 και είναι περήφανη γι’ αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με ανάπτυξη, διαχείριση& συντονισμό δικτύου πωλητών στον κλάδο της υγιεινής διατροφής, στα πλαίσια της επιχείρησης που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της. Μετά από την διετή φοίτηση(ως μέρος των προγραμμάτων διά βίου μάθησης) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την απόκτηση πιστοποίησης στην Συμβουλευτική & το Life Coaching, συνεχίζει σχετικές σπουδές με κατεύθυνση το Life Coaching στην Coaching Evolution Academy Int’l. Έχει ιδρύσει και συν-διευθύνει την εταιρεία Euphoria&Spirit που δραστηριοποιείται στο τρίπτυχο Ευεξία-Πολιτισμός-Προσωπική Ανάπτυξη. Εκεί συνδυάζει τους τρεις αυτούς τομείς που αγαπά και ενώνει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Από μικρή απολάμβανε την ενασχόληση με την γραφή αλλά δεν σχεδίαζε να οδηγήσει τα γραπτά της μπροστά στα μάτια άλλων.Τελικά το έκανε. Εδώ και αρκετά χρόνια εκφράζεται γραπτώς μέσα από το blog της και γράφει διηγήματα.Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2015. Το 2017 εκδόθηκε το ebook της με τίτλο «MLM Business,Organizing tips & more»,γραμμένο στα Αγγλικά για να διατεθεί από την πλατφόρμα Amazon. Έχει προσέξει πως αυτά που δηλώνει φωναχτά πως θα κάνει, παίρνουν συνέχεια παράταση, ενώ εκείνα που τελικά κατορθώνει να ολοκληρώσει, είναι αυτά που δουλεύει ήρεμα και αθόρυβα. Είναι παντρεμένη και μαμά. Είναι 35 ετών. Συχνά αισθάνεται μεγαλύτερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s