«The end» is up to us!

Όταν λοιπόν ο McQueen ανέκτησε την αυτοκυριαρχία του (χώνεψε το γεγονός ότι ένα νεότερης και πιο εξελιγμένης τεχνολογίας αυτοκίνητο οδήγησε την γενιά του σε …συνταξιοδότηση και μετά από αποχή μηνών ξαναβρήκε τον εαυτό του), είπε με θάρρος και αποφασιστικότητα κάτι πολύ δυνατό.

«ΕΓΩ θα αποφασίσω πότε ξόφλησα».

Ναι, είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά οι ήρωές της είναι πέρα για πέρα ίδιοι σε πολλά με ανθρώπινους χαρακτήρες.

 

download

 

Αν είσαι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της formula1 και σε προσπερνά την ώρα του αγώνα ένα νεότερο –άπιαστο θεωρητικά- αμάξι λέγοντάς σου «εντάξει, έκανες καλή καριέρα. Απόλαυσε τώρα την συνταξιοδότηση», ένα ρεύμα διαπερνά το …σασί σου και χρειάζεσαι χρόνο να διαχειριστείς το σοκ. Αν δεν λέγεσαι «McQueen» και δεν είσαι αυτός ο αγαπημένος του γιου μου συμπαθής τετράτροχος τύπος, αυτό δεν αλλάζει τις πιθανότητες να βιώσεις κάτι αντίστοιχο. Αντιθέτως μάλιστα! Επιπλέον, εσύ θα το νιώσεις, ενώ εκείνος είναι εντάξει ήδη από την ώρα που η προβολή της ταινίας τελειώνει…

Όλοι κάποτε «παλιώνουμε». Στην όψη, στο επάγγελμά μας, στο άθλημα που κάνουμε, στην ζωή την ίδια. Πάντα υπάρχει και πάντα θα υπάρχει μια νέα γενιά σε καθετί με το οποίο καταπιάνεται ο άνθρωπος.

  • Συνταξιοδοτείσαι και έχεις να διαχειριστείς αυτή την μεγάλη αλλαγή. Είναι τόσο δύσκολη η μετάβαση που –συχνά- ξεχνάς να απολαύσεις τον ελεύθερο χρόνο που προκύπτει. Δίνεις άλλες μάχες γιατί θέλεις να συνεχίσεις να θεωρείσαι χρήσιμος.
  • Είσαι ποδοσφαιριστής και η πορεία σου ως μάχιμου και ενεργού σε αγώνες αθλητή έχει ημερομηνία λήξης. Θεωρείσαι «μεγαλούτσικος» από την στιγμή που η δεκαετία με το 3 μπροστά από την ηλικία σου οδεύει προς το τέλος της.
  • Είσαι γυναίκα των 40,50,60+ ετών και ξέρεις πως –ό,τι και αν κάνεις, όσο και αν φροντίσεις την εμφάνισή σου, ακόμα και όταν μπορείς να είσαι πανέμορφη και σε καλή φυσική κατάσταση, ποτέ δεν είσαι όπως στα 20.
  • Είσαι μητέρα και τα παιδιά σου φτάνουν σε φάση ανεξαρτητοποίησης. Χαίρεσαι μα, ένα μικρό τσίμπημα υπάρχει εσωτερικά, αφού αναζητάς τα πατήματα και την ισορροπία σου τώρα που δεν εξαρτώνται όλες οι στιγμές φροντίδας τους από εσένα.

Η λίστα σίγουρα θα μπορούσε να επιμηκυνθεί κατά πολύ αλλά δεν θα επικεντρωθώ στο να συγκεντρώσω όλες τις περιπτώσεις. Σίγουρα όμως με ενδιαφέρει το πώς διαχειριζόμαστε οι άνθρωποι κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις ή άλλες παραπλήσιες. Διερωτώμαι λοιπόν…

  • Παύεις πραγματικά να είσαι χρήσιμος όταν συνταξιοδοτείσαι;
  • Όντως δεν έχεις κάτι να προσφέρεις όταν τελειώνει η καριέρα σου σε κάτι συγκεκριμένο αλλά είσαι ακόμα νέος;
  • Είναι στ’ αλήθεια απαραίτητο να είσαι πάντα όπως στα 20 σου χρόνια;
  • Σταματά ποτέ η «χρησιμότητα» μιας μάνας;

Ό, τι και αν αναλύσουμε σχετικά με αυτά, ό,τι και αν μας συμβουλεύσει ένας …ειδήμων, σίγουρα τα περνάμε όλοι στην διάρκεια της ζωής μας. Ένα από αυτά, όλα ή κάτι άλλο παρεμφερές. Το σίγουρο είναι πως καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να τα διαχειριστεί γιατί κάθε διαδρομή είναι ξεχωριστή και έτσι οφείλει να είναι. Καθένας θα βαδίσει το δικό του μονοπάτι και θα ανακαλύψει  τους τρόπους και την ώρα εξόδου από κάθε φάση, καθώς και τα σχετικά διδάγματα.

Οπότε, δεν έχω να δώσω καμιά μέθοδο για επίλυση αυτών των θεμάτων. Ωστόσο, εντοπίζω τα εξής. Σε όλες αυτές και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, η οποία σαφέστατα αλλάζει από φάση σε φάση μα, το να διατηρήσουμε καλή σύνδεση με το μέσα μας, είναι μεγίστης σημασίας. Όταν λέω κάτι τέτοιο, δεν εννοώ να «χαϊδεύουμε διαρκώς τα αυτιά» μας. Μιλώ για την διατήρηση της επαφής με το τι μας συμβαίνει κάθε φορά, πώς το διαχειριζόμαστε, αν θυμόμαστε την προσωπική μας «ταυτότητα» που –κατ’ εμέ- είναι πάνω από το αν είμαστε εμφανίσιμοι, στο ιδανικό βάρος, ενεργοί επαγγελματικά κ.λπ. Όταν δεν ξεχνάμε αυτήν την «ταυτότητα» την οποία χτίσαμε λιθαράκι λιθαράκι και –κάποιοι- με κόπο, τότε θα βρίσκουμε πάντα ταιριαστούς με αυτήν τρόπους να βιώνουμε την αλλαγή, την μετάβαση σε άλλη φάση κ.λπ

ef3a13c2df12347deb4f4e0b07dd605a--reflection-quotes-attitude-quotes

Κάτι ακόμα που παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι η εσωτερική διάθεση για διαρκή εξέλιξη. Αν έχω ανοιχτή την πόρτα σε αυτό, αν είμαι έτοιμος να βλέπω τα «μαθήματα» κάθε συμβάντος και να κάνω κάτι με αυτά, τότε βαδίζω προς τα εμπρός στην εξέλιξή μου και η αυτό-εκτίμηση διατηρείται σε επίπεδα που επίσης βοηθούν να διαχειριστώ τέτοιες- όπως οι προαναφερθείσες αλλαγές- και να με βλέπω μέσα σ’ αυτές ως κάποιον που ακόμα έχει να προσφέρει (στους γύρω, στον εαυτό, στον κόσμο, στην κοινωνία) και να μην αυτό-ενοχοποιούμαι ούτε να οικτίρω εαυτόν.

maxresdefault

Ωστόσο, ξέρω ότι για πολλούς, ένας ανασταλτικός παράγοντας, ένα εμπόδιο στην ομαλή βίωση και διαχείριση τέτοιων φάσεων όπως συνταξιοδότηση, αγωνία να είναι χρήσιμοι, γήρας και αλλαγή εμφάνισης κ.λπ, είναι οι άλλοι άνθρωποι! Η μητέρα μου μου θύμισε πρόσφατα μία φράση του Ζαν Πωλ Σαρτρ από το θεατρικό έργο του  «Κεκλεισμένων των θυρών». Η φράση είναι γνωστή σε πολλούς: «Η κόλασή μας είναι οι άλλοι». Ο στενός περίγυρος ή και το ευρύτερο περιβάλλον (κοινωνικό κ.λπ), είναι συχνά αυτό που δυσχεραίνει μια κατάσταση. Ένα σχόλιο, ένα βλέμμα, μια αλλαγή στάσης απέναντί μας γιατί πχ δεν είμαστε πια 20 ετών, δεν θεωρούμαστε ενεργοί αν συνταξιοδοτηθούμε και άλλα. Εδώ λοιπόν έρχεται και «κουμπώνει» όλο αυτό το περί καλής σύνδεσης με τον εαυτό μας θέμα που προανέφερα. Διότι, αν ισχύει αυτό, δεν μας ενδιαφέρει το εξωτερικό περιβάλλον και παίζουμε με τους δικούς μας όρους στο παιχνίδι της ζωής μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα –ούτε τα εσωτερικά ούτε τα εξωτερικά- αλλά, να, σίγουρα μπορούμε να φέρνουμε καλύτερες ισορροπίες, να είναι πιο πολλή η θετική μας στάση ως προς την ύπαρξη και τις πράξεις μας, απ’ ό,τι η αρνητική.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε τον τσαμπουκά του McQueen και θα τον ενισχύσουμε κιόλας. Αντί για σκέτο «ΕΓΩ θα αποφασίσω πότε ξόφλησα», θα συμπληρώσουμε: «…και άμα μου την δώσει πολύ, δεν θα ξοφλήσω και ποτέ»!

 

lightning-mcqueen-is-driven-to-h

Δημοσιεύτηκε από τον psomiadouanthi

Writing, Life coaching & Counceling, Criminology, and more. But I simply do these, I am not these. I just am.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: