Μετα-εορταστικό στρες…

Το 2019 άνοιξε προ ημερών τις πύλες του βάζοντας στο αρχείο τον …προκάτοχό του. Σκέψεις, επανεκτιμήσεις, απολογισμοί, σχέδια, λίγο άγχος, μια μερίδα αισιοδοξίας, μια δόση μελαγχολίας και ένα κουταλάκι σαστίσματος για τα επόμενα βήματα μπήκαν σε μια κατσαρόλα και έχουν γίνει ένα περίεργο μίγμα. Πώς να βάλεις τάξη και να προχωρήσεις στη νέα διαδρομή;

 

ΒΗΜΑ #1

 

Απαλλάξου από τις ενοχές για ό,τι δεν έφερες εις πέρας το προηγούμενο έτος και για μια κάπως μικρότερη λειτουργικότητα που ενδεχομένως είχες στην διάρκεια των εορτών ως προς πράγματα που «έπρεπε» να γίνουν.

psomiadouanthi.com Μετα-εορταστικό στρες

Οι ενοχές δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα. Δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και σίγουρα δεν οδηγούν σε αποτελεσματική δράση. Οπότε, κλείσε τα μάτια, φαντάσου ότι έχεις μπροστά σου μια μαύρη σακούλα που γράφει «ΕΝΟΧΕΣ», «δες» τον εαυτό σου να την παίρνει και να την πετάει σε έναν τεράστιο κάδο απορριμμάτων. Από την στιγμή που θα το κάνεις, κάθε φορά που θα νιώθεις εκείνο το αυτο-επικριτικό τσιμπηματάκι, φαντάσου την σακούλα στην χωματερή να έχει ήδη λιώσει μαζί με χιλιάδες άλλα άχρηστα πράγματα.

 

ΒΗΜΑ #2 Πάρε την ευθύνη.

psomiadouanthi.com Μετα-εορταστικό στρες

Η ευθύνη είναι πολύ διαφορετική από την ενοχή. Όταν κάτι που κάνεις δεν καταλήγει καλά, αντί για «φταίω», πες «έχω ευθύνη, την αναλαμβάνω και παίρνω το μάθημά μου για την επόμενη φορά που θα έχω να διαχειριστώ κάτι παραπλήσιο».

Νιώσε λοιπόν ότι η εξέλιξη του νέου έτους είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό στα χέρια σου. Βαρύ φορτίο; Όχι αν το δεις από άλλη σκοπιά. Είναι κατά βάση απελευθερωτικό και δίνει αίσθηση δύναμης! Μπορείς να διαμορφώσεις καταστάσεις. Είναι στο χέρι σου!

 

ΒΗΜΑ #3 Εξασκήσου στην αυτο-παρατήρηση.

psomiadouanthi.com Μετα-εορταστικό στρες

Παρακολούθησε τον εαυτό σου όσο πιο συχνά μπορείς. Αυτό θα βοηθήσει να δεις τις αυτόματες αντιδράσεις σου, πόσο συχνά αποφασίζεις με το συναίσθημα και πόσο με την λογική, ποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα ίσως σε κάνουν λιγότερο λειτουργικό/ή στην καθημερινότητα(π.χ. αναβλητικότητα, μη εποικοδομητική διαχείριση χρόνου κ.λπ),ποιες είναι οι σκέψεις σου, σε ποια συναισθήματα οδηγούν και ποιες πράξεις κινούν αυτά με την σειρά τους.

Ίσως σκέφτεσαι : «Κι αν τα δω αυτά,τι έγινε»; Κι όμως! Οι συνειδητοποιήσεις αυτές δεν είναι απλώς η αρχή της λύσης αλλά το ήμισυ της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει ώστε να μετασχηματίσεις συμπεριφορές που σε κρατούν πίσω.

 

ΒΗΜΑ #4 Ξεκαθάρισε μέσα σου ποιοι στόχοι σου είναι πραγματικά δικοί σου και ποιοι είναι προβολές των άλλων, προσδοκίες τους για σένα, «θέλω» δικά τους που σου έχουν …φυτευτεί και δεν σε αντιπροσωπεύουν.

 

ΒΗΜΑ #5 Φρόντισε οι στόχοι που θα αποφασίσεις τελικά να κυνηγήσεις να είναι SMART :

psomiadouanthi.com Μετα-εορταστικό στρες

Συγκεκριμένοι-Μετρήσιμοι-Εφικτοί-Σχετικοί με τις ανάγκες σου-Με προθεσμία και χρονοδιάγραμμα

 

 

Πάντως, κλείνοντας, να ξέρεις ότι το εκάστοτε νέο έτος είναι απλώς μια χρονική περίοδος. Μην το βλέπεις τόσο «μεγάλο» και απαιτητικό γιατί θα καταλήξει να σε φοβίζει. Είναι απλώς μία πίστα στο παιχνίδι της προσωπικής σου εξέλιξης. Πιο σημαντικό από την λίστα αυτών που θέλεις να διεκπεραιώσεις είναι ο οραματισμός του ποιος/-α θέλεις να είσαι.Δεν εννοώ φυσικά σε ποιον θέλεις να μοιάσεις. Άλλωστε το θέμα δεν είναι να γίνεις κάποιος άλλος αλλά να κατανοήσεις στ’ αλήθεια τον εαυτό σου και να τον φτάσεις στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Αν καταφέρεις λοιπόν να μάθεις φέτος λίγο καλύτερα τον εαυτό σου απ’ ό,τι πέρσι, όλες οι άλλες επιτυχίες σου θα είναι μικρές μπροστά σε αυτό.

 

Δημοσιεύθηκε από

Η Ανθή μεγάλωσε διατυμπανίζοντας πως θα γίνει ηθοποιός. Δεν έγινε. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και συνεχίζει να αγαπάει το θέατρο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά,στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Εργάζεται από τα 16 και είναι περήφανη γι’ αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με ανάπτυξη, διαχείριση& συντονισμό δικτύου πωλητών στον κλάδο της υγιεινής διατροφής, στα πλαίσια της επιχείρησης που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της. Μετά από την διετή φοίτηση(ως μέρος των προγραμμάτων διά βίου μάθησης) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την απόκτηση πιστοποίησης στην Συμβουλευτική & το Life Coaching, συνεχίζει σχετικές σπουδές με κατεύθυνση το Life Coaching στην Coaching Evolution Academy Int’l. Έχει ιδρύσει και συν-διευθύνει την εταιρεία Euphoria&Spirit που δραστηριοποιείται στο τρίπτυχο Ευεξία-Πολιτισμός-Προσωπική Ανάπτυξη. Εκεί συνδυάζει τους τρεις αυτούς τομείς που αγαπά και ενώνει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Από μικρή απολάμβανε την ενασχόληση με την γραφή αλλά δεν σχεδίαζε να οδηγήσει τα γραπτά της μπροστά στα μάτια άλλων.Τελικά το έκανε. Εδώ και αρκετά χρόνια εκφράζεται γραπτώς μέσα από το blog της και γράφει διηγήματα.Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2015. Το 2017 εκδόθηκε το ebook της με τίτλο «MLM Business,Organizing tips & more»,γραμμένο στα Αγγλικά για να διατεθεί από την πλατφόρμα Amazon. Έχει προσέξει πως αυτά που δηλώνει φωναχτά πως θα κάνει, παίρνουν συνέχεια παράταση, ενώ εκείνα που τελικά κατορθώνει να ολοκληρώσει, είναι αυτά που δουλεύει ήρεμα και αθόρυβα. Είναι παντρεμένη και μαμά. Είναι 35 ετών. Συχνά αισθάνεται μεγαλύτερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s